SABLE BLANC - WIT ZAND

Creëert een nieuwe voorstelling, in de zalen vanaf april 2019!

Visualiser Bande Annonce

DE VOORSTELLING


Het publiek is bevoorrechte getuige van het wel en wee van een troep aan lager wal geraakte artiesten. Meegesleept in de kronkelende glijbaan van dit aftands circus, maken we kennis met onder meer een blinde ex-diva, een Siamese tweeling, een vurige tijgertemster, de priester die niet alle antwoorden terugvindt in zijn Bijbel, een androgyne pianist,...
Stuk voor stuk personages die in al hun potsierlijkheid soms ook erg ontroerend kunnen zijn.

Eenmaal het doek valt, vallen ook alle maskers en maakt schone schijn plaats voor een heel andere wereld achter de schermen.

Wanneer de jonge Charlie, de onschuld zelve, in hun midden verschijnt, lijken echter betere tijden aan te breken in de bezoedelde coulissen...

HET COLLECTIEF


Het verhaal van Sable Blanc/Wit Zand begon in juni 2013, toen studenten van de Kleine Academie samen hun eindejaarproject creëerden.

Hiervoor doken ze onder in de wereld van het circus, het cabaret, freakshows, volkskermissen om uiteindelijk zelf een bizarre wereld van rondreizende artiesten te scheppen op scène.

Gedurende twee weken speelden ze hun “work in progress” in de Zinnema in Anderlecht.

Na de enthousiaste reacties van het publiek besloten de acteurs dan ook hun reis samen verder te zetten. Onder begeleiding van Herman Vinck (een van de eerste leden en grondlegger van Het Amsterdams Werktheater) en met de steun van de gemeente Sint-Joost-ten-node (die zo vriendelijk was repetitieruimte ter beschikking te stellen), gingen ze verder aan de slag.

Deze creatie werd één jaar na de première hernomen en herwerkt, onder de enthousiaste begeleiding van regisseur Herman Vinck (Het Amsterdams Werktheater). Sinds juli 2015 neemt Tom Mannaerts - gevestigd acteur en opkomend regisseur - de regie op zich.

Het Team


Regisseur


Tom Mannaerts :

Na zijn opleiding speelt Tom in kindervoorstellingen van Cie Grenadine en Théâtre Des 4 Mains. Hij volgt workshops poppenspel en past deze techiek toe in de voorstellingen van Cie What's Up?! Zijn liefde voor muziek groeit en theater, zang en vertelkunst komen samen in projecten zoals Douchetchka en Atab Sakhram. Hij is medeoprichter van Cie Compost en maakte het zintuiglijke stuk Ervaarding. Daarbuiten werkt hij in de socio-culturele sector als artistiek coördinator voor de Zinneke Parade. Sinds kort helpt hij ook jonge theatergezelschappen met hun regie. Zijn volgende creatie is een straattheatervoorstelling met Cie Des Baltringues uit Lille.Acteurs

Nicolas Guilmard

(Frankrijk – Normandië)
Nicolas bekeerde zich nogal laat tot het acteren. Humor staat centraal in al zijn bezigheden. Sinds zijn afstuderen, speelde hij mee in verschillende filmrojecten van jonge en gevestigde makers. Begin 2016 speelt hij in het stuk L’ascenseur, een burleske komedie van Emmanuelle Ménard.

Chloé Houyoux

(België – Charleroi)
Chloé is een ontdekkingsreizigster die van alle markten thuis is. Met een academische achtergrond (dictie, voordracht, literatuur en Romaanse talen, ontdekte ze ook het plezier van bewegen, door zich te verdiepen in de Body Mind Centering, Clownerie en folkloristische dansen. Binnenkort opent ze de poorten van een wonderlijk poëtisch universum, vol verhalen, tijdens een eigen solo.

Lucie Jans

(België – Antwerpen)
Lucie is gefascineerd door het tragikomische van het menselijke wezen, zowel op scène als in het echte leven. Iets creëren bekijkt ze als ontelbare puzzelstukjes leggen en herleggen in oneindig mogelijke combinaties, zowel in haar spel als in de teksten die ze schrijft. Naast haar bezigheden in het theater, is ze artistiek coördinator in een jeugdcentrum, waar ze jongeren uit de buurt begeleidt in hun creatieve proces.

Isabelle Loison

(Frankrijk – Parijs)
Isabelle is letterlijk een artieste in beweging. Nieuwsgierig naar en gepassioneerd door collectieve creaties, kwam ze pas in 2015 bij Sable Blanc/Wit Zand. Met een voorgeschiedenis als acrobate in burleske trio’s, beëindigt ze spoedig haar opleiding aan de Kleine Academie. Ze zingt bij het polyfonische trio Entre 2 silences. Sinds 2013 speelde ze mee in allerlei kortfilms, waaronder Fact van Carole Menduni en in 2015 was ze schrijfster en co-realisator van Dessous de table met Natacha Hubaut.

Bastiaan Maertens

(België – Gent)
Acteur-zanger-muzikant-dichter. Bij Clementine Productions speelde hij voor de camera, en hij stond o.a. op de planken in de musical Moulin Rouge, de vertelvoorstellingen van Cie Sandra Proes en de kindervoorstelling Quilombo. Ook tourde hij doorheen Europa met L’initiative. Daarboven geeft hij ook zang-en spellessen voor Cie Mila.

Else Gien Statema

(Nederland - Den Haag)
Pas afgestudeerd aan de Kleine Academie, reist momenteel Franstalige scholen af met het stuk Whodunit van Guillaume Le Marre. Verder speelt ze En attendant le bus van Yves Jadoul en is ze met Cie Polly Pocket volop bezig met nieuwe creaties, die zich in een absurde en surrealistische wereld situeren.

Romane Uyttersprot

(België– Rixensart)
Romane werkt momenteel aan twee creaties: Le cabaret des utopies chantées, een samenwerking met het marionettentheater van Cie Scraboutcha en een vertelvoorstelling getiteld Le féminin à travers les âges. Verder zingt ze bij het polyfonische trio Entre 2 silences. Ze geeft theaterlessen in Théatre pré-vert en coacht de leerlingen uit het eerste jaar van de Kleine Academie.

Johannes Vanbinnebeek

(België – Brussel)
Johannes verkiest in zijn spel beweging boven het gesprokene. Met Compagnie Gorilla speelde hij een reeks kindervoorstellingen en bij Cie Charlie, dat door hem werd opgericht, speelt hij slapstick en fysieke komedie. Verder is hij vertelcoach in de Masterclass van Chris Lomme.

Ebbo van der Kolk

(Nederland – Groningen)
Ebbo is acteur, clown, zanger en schrijver. Hij werkt bij de Cliniclowns, zingt in het projectkoor La Nave o.l.v. Valérie Davreux en is mede-oprichter van verteltheatercollectief Karambool, waarvoor hij ook teksten schrijft. Hij houdt van improviseren en van theater dat de mens met zijn grote én z'n kleine kantjes toont.

Mélina Van Hoof

(België – Brussel)
Mélina is actrice en voormalig poppenspeler bij het Théâtre Royal de Toone. Vandaag komt u haar misschien tegen op een grasplekje met haar fietsbibliotheek (de Bibliocyclette). Dit vreemde voertuig neemt klein en groot mee op reis naar een wereld vol verhalen. Deze voorstelling transformeert zich stilaan tot een beleving voor de allerkleinsten.

Jessica Dejemeppe

(België – Ottignies)
Jessica werkt momenteel aan verschillende creaties: met Cie Quatre quart waagt ze zich aan Shakespeare, met Cie Sens verdiept ze zich in het vrouwelijke en met Cie Polly Pocket dompelt ze zich onder in een surrealistische wereld. Verder verzorgt ze ook de regie van Vreemde juffrouw Bok van Annie M.G. Schmidt, een stuk dat in gebarentaal gespeeld wordt door Cie des Mains Volantes. In Sable Blanc/Wit Zand vervangt ze soms Chloé Houyoux in de rol van Siameze zus Natasja.

Foto's / Video's


  • FOTO'S
  • VIDEO'S
FOTO'S 2013-2016